Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Povratak UNIPU-a na STEM Games...

Ove se godine STEM Games natjecanje vratilo u svoj izvorni oblik te je od 17. do 22. svibnja u Rovinju okupilo gotovo 2.000 studenata i 17 fakulteta iz STEM područja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na natjecanju je sudjelovalo 93 studenata našeg Sveučilišta zajedno s dva profesora Fakulteta informatike u Puli pri čemu je koordinator natjecanja i ove godine bio izv. prof. dr. sc. Tihomir Orehovački dok je članom žirija Mathematics Arene ponovno bio doc. dr. sc. Siniša Miličić.

Naši su studenti svoje znanje odmjerili u Technology Areni u kojoj su imali priliku istražiti načine kako smanjiti utjecaj na prirodne resurse korištenjem raznih algoritama i efikasnih modela strojnog učenja. Prva dva dana natjecanja studenti su držali odlično 5. mjesto, ali su na kraju trećeg dana završili na 11. mjestu od ukupno 17 timova.

Što se tiče sporta, najznačajniji rezultat ostvarila je ženska stolnoteniska ekipa koja je osvojila 1. mjesto. Osim toga, na turniru se posebno iskazala naša studentica Hana Zadravec koja je proglašena najboljom igračicom turnira. U muškoj konkurenciji stolnog tenisa naši su studenti natjecanje okončali na 5. mjestu, a presudila im je razlika u bodovima zbog čije je prednosti FERIT prošao dalje.

Ženska rukometna ekipa također je osvojila pehar i natjecanje završila na 2. mjestu nakon poraza od ekipe sa FER-a. U muškoj konkurenciji rukometa u borbi za 3. mjesto naši su studenti izgubili od FERIT-a 16:11 te tako završili na 4. mjestu.

Mušku odbojkašku ekipu je nakon dvije pobjede na putu do polufinala zaustavila ekipa sa FER-a. Ženska odbojkaška ekipa je sa jednom pobjedom i porazom svoje natjecanje završila u skupini.

Naše su ekipe odbojke na pijesku poražene u skupini, a svoje je natjecanje u skupini okončala košarkaška, veslačka i futsal ekipa.

Jako dobre rezultate ostvarili su i naši šahisti kojima je medalja izmakla iz ruke te su na kraju završili na odličnom 4. mjestu.

Pred sam kraj natjecanja naše su nam studentice osvojile još jedan pehar i tako zauzele 3. mjesto u krosu nakon istrčanih 4.5 km. Muška je ekipa nakon istrčanih 9.2 km završila na 6. mjestu.

Ove su se godine po prvi puta na službenom natjecanju studenti imali priliku okušati u jednoj od četiri kategorije eSport Arene - Rocket League, FIFA 2022, League of Legends i Counter Strike: Global Offensive.

  • U disciplini Rocket League naša je ekipa osvojila 4. mjesto nakon poraza protiv TVZ-a. Isto tako, u disciplini League of Legends ekipa je ostvarila 4. mjesto nakon poraza od Zagrebačkog PMF-a.
  • U disciplini Counter Strike: Global Offensive naša se ekipa nije se plasirala u polufinale. U disciplini FIFA imali smo dva predstavnika koje je SFSB izbacio u borbi za polufinale.

S obzirom na postignute rezultate možemo reći da je ovo naš najbolji nastup na STEM Gamesima, a uz pripreme planirane za sljedeću godinu ne sumnjamo da će ti rezultati biti još i bolji.

Čestitamo svim našim studentima na ostvarenim uspjesima i nadamo se da će nam se pridružiti i sljedeće godine!

Zahvaljujemo se Studentskom centru Pula, Studentskom zboru, Gradu Puli, Erste banci, Rudanu te svim sastavnicama Sveučilišta što su prepoznali važnost ovog natjecanja i omogućili nam da nakon godina obilježenih pandemijom ponovno budemo dio STEM Gamesa. Posebno zahvaljujemo rektoru prof. dr. sc. Marinku Škare od kojega smo također dobili veliku podršku.

Lucia Vareško

Popis obavijesti