Opcije pristupačnosti Pristupačnost

FITNESS U STARIJOJ DOBI

Damjanić Marta¹, Dodoš Olja¹

¹Medicinski fakultet u Puli, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

SAŽETAK

Svako kretanje s utroškom energije smatra se tjelesnom aktivnošću. Tjelesna aktivnost jedna je od osnovnih ljudskih potreba, godine života utječu na smanjenje tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost bitna za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, te pruža osjećaj ugode i zadovoljstva same osobe.

Cilj: utvrditi postoji li ograničenje tjelesne aktivnosti zbog dobi te koje su prednosti individualnih treninga u odnosu na samostalno treniranje.

Materijali i metode: pregled dokumentacije teretane King Kong Box, elektroničkim i  tiskanim zapisima, nastoje se dobiti informacije o učestalosti starijih osoba u teretani te njihov način treniranja na razdoblje od 21.05.2020.  do 21.05.2021. godine.

Rezultati: Analizom podataka utvrđeno je da starije osobe čine preko 10% svih članova, više treniraju žene. Najviše članova je starosne dobi od 65 do 74 godine. Članovi starije životne dobi u većem postotku prakticiraju grupne treninge u odnosu na individualne.

Zaključak: starije osobe se i na području grada Pule bave tjelesnim aktivnostima, postoje i oni koji se bave tjelesnom aktivnošću u drugim oblicima, vrtlarstvo, šetnje, igre s unucima, i mnoge druge aktivnost. Pozitivno je što teretana ima individualne programe, sastoji se od razgovora tijekom kojeg se bilježe svi bitni podaci o općem zdravstvenom stanju, te inicijalnog treninga da se odredi tip treninga i dobiju u uvid fizičke mogućnosti klijenta. Nakon treninga napiše se adekvatna prehrana, koja se odnosi na pojedinca s određenim kalorijskim unosom kroz 24 sata. Svaki trening, svako stanje se bilježi i nadopunjava. Negativne strane su cijena i nemogućnost pristupa invalidima. Ono što je neophodno kako bi se dobili što bolji podatci sprovesti istraživanje među svom starijom populacijom putem upitnika kako bi se dobila što bolja predodžba u kom smjeru djelovati i potaknuti starije osobe na aktivnosti.

Ključne riječi: starije osobe, fitness, teretana, trening.